Farmaceutische zorg bij directe orale anticoagulantia (DOAC)

Directe orale anticoagulantia (DOAC)(Xarelto®, Eliquis®; Pradaxa®, Lixiana®) zijn relatief nieuwe en dure antitrombotica, bieden voordelen ten opzichte van de klassieke vitamine K-antagonisten (VKA), maar ze hebben ook een korte halfwaardetijd, waardoor een goede therapietrouw vereist is om het risico op thrombusvorming te verminderen. Ook bij het voorschrijven en afleveren van deze hoog risico geneesmiddelen moet er aandacht worden besteed aan verschillende aspecten zoals interacties, bijwerkingen, comedicatie, nierinsufficiëntie, correcte dosering, bloedingen en correct voorschrijven om geneesmiddel gebonden problemen (GGP) te vermijden.

De apotheker is uitstekend geplaatst om de patiënt hierin te begeleiden en Meduca heeft een kant-en-klaar zorgprogramma klaarstaan dat u direct kan implementeren in uw regio!

Totaal aantal accreditatie: 12 punten, domein B farmaceutische zorg

1. Opleiding voorkamerfibrillatie (VKF)

Onbehandelde voorkamerfibrillatie (VKF) brengt een verhoogd risico op thrombusvorming en risico op beroerte met zich mee. In deze praktijkgerichte les frissen we de theorie op met de risico’s en gevolgen, alarmsignalen, wat de huidige behandelrichtlijnen zijn, maar vooral: wat kan je als apotheker betekenen voor jouw patiënten?

2. Workshop ‘farmaceutische zorg bij DOAC’

Directe orale anticoagulantia (DOAC) zijn bloedverdunners die speciale aandacht vereisen bij het afleveren. Denk maar aan relevante interacties, de juiste dosis voor de juiste patiënt en therapietrouw. Dankzij casuïstiek en handige tools, waaronder een praktische gids, stelt deze workshop u in staat om deze aandachtspunten op een duurzame manier te implementeren in uw apotheek!

3. Medisch Farmaceutisch Overleg

In samenwerking met Domus Medica werd een kwaliteit bevorderend programma ontwikkeld om overleg tussen huisarts en apotheker te stimuleren en een veilige aflevering van DOAC te bekomen. Dit programma werd goedgekeurd door het RIZIV en kan nu regionaal worden geïmplementeerd.

Geïnteresseerd om een workshop te organiseren of  (een deel van) dit zorgprogramma in uw regio op te zetten? buy indian viagra online uae. Contacteer Silas Rydant!

 

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *